STARŠÍ  ZPRÁVY  Z  ROKU  2024

Dobrovice – nové silo   (30. 5. 2024)
Tereos TTD buduje ve svém cukrovaru v Dobrovici za 270 mil. Kč nové cukerní silo s kapacitou 50 tis. t. Silo bude vysoké 66 m s vnitřním průměrem 44 m. Hotovo by mělo být v listopadu. Podrobnosti uvádí mladaboleslav.cz.

Moravskoslezské cukrovary, s.r.o.   (28. 5. 2024)
Společnost Moravskoslezské cukrovary převzala 21. 5. 2024 ocenění Pluxee Zaměstnavatel roku 2024, umístila se na druhém místě za Jihomoravský kraj kategorii do 500 zaměstnanců. Akci pořádá Klub zaměstnavatelů.

Opava – plynová kotelna   (27. 5. 2024)
Moravskoslezské cukrovary vybudují v cukrovaru Opava plynovou kotelnu za 250 mil. Kč, která nahradí současné kotle na uhlí. Kotelna bude určena na výrobu nízkotlaké syté páry, určené předevší pro produkci cukru. Stavba bude zahájena na podzim, kotelnu vybuduje společnost ČEZ Energetické služby. Podrobnosti uvádí agris.cz.

Oprava   (25. 5. 2024)
Omlouváme se za chybně uvedené údaje v článku „Organizačně-ekonomická analýza produkce cukrové řepy v Chorvatské republice“ v čísle 5–6/2024; údaje o ploše cukrové řepy v Chorvatsku byly v textu i v grafu chybně o řád vyšší. Opravený článek je dostupný v elektronické podobě na našem webu (zde).

Valné shromáždění CIBE   (17. 5. 2024)
Zástupci evropských řepařů se 15. 5. sešli v Bruselu na valném shromáždění CIBE, aby zde zhodnotili své aktivity v uplynulém roce a jednali o výzvách pro rok letošní. Na další dva roky byli opětovně zvoleni Marcel Jehaes z Belgie do funkce prezidenta CIBE a Guillaum Gandon z Francie předsedou EGAC.

Rostlinolékařský portál: upozornění pro pěstitele cukrovky   (15. 5. 2024)
Od začátku května jsou zaznamenány škodlivé výskyty mšic ve vzcházejících porostech řepy cukrové řepy, potvrzují to i prognózy výskytu rizika virových žloutenek z údajů ze sacích pastí, kde stoupá letová dynamika u mšice makové i broskvoňové; vzrůstající početnosti výskytů na řepě jsou hlášeny i u dřepčíků a makadlovek, výskyty květilky řepné jsou prozatím lokální a na slabé úrovni – viz zpráva ÚKZÚZ.

Rusko zakázalo vývoz cukru   (5. 5. 2024)
Rusko do konce srpna zakázalo vývoz cukru, chce zajistit stabilitu na trhu, s odkazem na vládní nařízení o tom píší ruské tiskové agentury, viz zpráva iDnes.

Cukrovar Vrbátky, a. s.   (4. 5. 2024)
Společnost Cukrovar Vrbátky, a. s., v roce 2023 zvýšila čistý zisk o 73 % na 117,6 mil. Kč (z 68,1 mil. Kč v roce 2022), její tržby loni meziročně vzrostly o 5,5 % na 858 mil. Kč (z 813,3 mil. Kč v roce 2022), viz zpráva AVP.

Společnost Tereos TTD ukončila provoz lihovaru v Kolíně   (3. 5. 2024)
Společnost Tereos TTD ukončila ke konci února výrobu lihu v lihovaru v Kolíně. Důvodem je skutečnost, že se výroba lihu nevyplácí a jeho spotřeba se nevrátila na předcovidovou úroveň, viz celé sdělení.

Světový trh s cukrem   (3. 5. 2024)
Ceny surového cukru v roce 2024 neziročně vzrostou téměř o 20 % a globální trh se posune do deficitu, odhadují obchodníci a analytici trhu cukrem. Výroba cukru v Brazílii by i přes mírný pokles úrody cukrové třtiny měla zůstat na stejné úrovni, pokles se však očekává u druhého největšího světového producenta – Indie.

Cena bílého cukru na trhu EU   (3. 5. 2024)
V březnu 2024 průměrná cena tuny bílého cukru u výrobců mírně vzrostla na 844 eur, v regionu 1 a 3 však klesla o 4 eura resp. 28 eur, naopak v regionu 2 se zvýšila o 16 eur za tunu, viz přehled ceny cukru v EU (PDF 170 kB).

CRS cukerního sektoru EU   (29. 4. 2024)
CEFS zveřejnil svou 17. zprávu o stavu společenské odpovědnoti firem (CRS) v cukerním sektoru EU v roce 2022/23, viz zde. Sektor v EU poskytuje 24 000 pracovních míst přímo a dalších 300 000 v dodavatelském řetězci nepřímo.

Plocha cukrové řepy v ČR   (17. 4. 2024)
Podle sdělení cukrovarů (nejedná se o oficiální údaj) by v roce 2024 měla plocha kontrahované cukrové řepy v Česku dosáhnout téměř 66 tisíc hektarů a plocha řepy nasmlouvaná v zahraničí by pak měla být 2 260 hektarů (celkem tak činí ca 68 200 hektarů). Výměra plodiny v tuzemsku by tak letos měla v porovnání s loňskem vzrůst přibližně o 7 %.

Aktuální stav administrace plateb CIS cukrová řepa 2023   (5. 4. 2024)
Podle sdělení SZIF bylo k 3. 4. 2024 rozhodnuto o 97,59 % žádostí k dotačnímu titulu CIS cukrová řepa, tj. o 380 427 526,74 Kč z celkové vyčleněné částky 406 687 166 Kč.

Cena bílého cukru na trhu EU   (28. 3. 2024)
V únoru 2024 průměrná cena tuny bílého cukru u výrobců dramaticky klesla v našem regionu 1, a to o 33 eur na 790 eur za tunu, v regionu 2 kleska o 15 eur a v regionu 3 naopak vzrostla o 19 eur na 925 eur za tunu; v průměru EU klesla o 16 eur na 837 eur za tunu, viz přehled ceny cukru v EU (PDF 170 kB).

Výroba cukrovky a cukru v roce 2023/2024 – konečné údaje   (19. 3. 2024)
Ministerstvo zemědělství zveřejnilo k 19. 3. 2023 konečné údaje o pěstování cukrové řepy a výrobě cukru v České republice v hospodářském roce 2023/2024, viz konečné údaje 2023/2024  (PDF 246 kB).

Cena bílého cukru na trhu EU   (1. 3. 2024)
V lednu 2024 průměrná cena tuny bílého cukru u výrobců v průměru klesla o 4 eura za tunu na 853 eur, v regionu 1 vzrostla, v regionu 2 se téměř nezměnila a v regionu 3 poklesla o 41 eur za tunu, viz přehled ceny cukru v EU (PDF 171 kB).

ÚOHS: výsledky šetření na trhu s cukrem   (15. 2. 2024)
Antimonopolní úřad dnes zveřejnil výsledky sektorového šetření na trhu výroby a prodeje cukru a průběžné výsledky sektorových šetření k dodržování povinností stanovených zákonem o významné tržní síle. Po roce vyšetřování stále není jasné, proč ceny cukru na začátku roku 2023 prudce vzrostly, ÚOHS má však „důvodné podezření“ na kartel obchodních řetězců. Velkoobchodní ceny cukru se v té době navýšily zhruba přibližně o 85 %, ceny v obchodech však zhruba o 160 %, viz zpráva ÚOHS.

Konec kampaně 2023/2024 v Česku   (12. 2. 2024)
Cukrovarnická kampaň v České republice byla uzavřena v cukrovaru Vrbátky, který ukončil zpracování cukrové řepy 7. 2. 2024 jako poslední u nás.

Slovensko: situační a výhledová zpráva – cukrovka, cukr   (5. 2. 2024)
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR zveřejnilo 29. 1. 2024 situační a výhledovou zprávu – cukrová řepa, cukr. Dokument je k dispozici zde SVS cukrová repa, cukor (PDF 1,85 MB).

Cena bílého cukru na trhu EU   (29. 1. 2024)
V prosinci 2023 průměrná se cena tuny bílého cukru u výrobců v průměru zvýšila o 3 eura za tunu na 857 eur, vzrostla ve všech třech regionech EU (nejvíce opět v regionu 3), viz přehled ceny cukru v EU (PDF 169 kB).

Tlak na přijetí nařízení o liberalizaci obchodu s Ukrajinou   (19. 1. 2024)
EK deklaruje prostřednictvím kabinetu komisaře pro obchod vůli prosadit prodloužení dovozů vybraných zemědělských komodit z Ukrajiny. Zástupci Evropského sdružení výrobců cukru (CEFS) potvrdili, že se v tomto týdnu objevila zpráva o tom, že kabinet evropského komisaře pro obchod tlačí na přijetí nového návrhu nařízení o autonomní liberalizaci obchodu (ATM) s Ukrajinou. Podrobnosti uvádí JUDr. Pojer (ČMCS) zde.

Cena bílého cukru na trhu EU   (19. 1. 2024)
V listopadu 2023 průměrná se cena tuny bílého cukru u výrobců v průměru zvýšila o 13 eur za tunu na 854 eur, vzrostla ve všech třech regionech EU (nejvíce v regionu 3 o 23 eur za tunu cukru), viz přehled ceny cukru v EU (PDF 162 kB).

Produkce cukrové řepy 2023 na Slovensku   (15. 1. 2024)
Výnos cukrové řepy na Slovensku loni překonal průměr asi o desetinu, uvedl Róbert Kovács, předseda Zväzu pestovateľov cukrovej repy, viz polnoinfo.sk.

3. odhad výroby cukrovky a cukru v roce 2023/2024   (12. 1. 2024)
Ministerstvo zemědělství zveřejnilo k 12. 1. 2023 třetí, poslední odhad údajů o pěstování cukrové řepy a výrobě cukru v České republice v hospodářském roce 2023/2024, viz 3. odhad 2023/2024  (PDF 202 kB).
Autoři k odhadu uvádějí: K datu odhadu probíhal 123. den cukrovarnické kampaně, sklizeň cukrové řepy byla prakticky ukončena. Třetí odhad se výrazně neliší od druhého, co však viditelněji klesá, je cukernatost, s ohledem na celou vegetaci, průběh počasí při sklizni a nyní. Konečné výsledky doufejme nezhorší žádná obleva. Celkové údaje o končícím ročníku budou k dispozici v první polovině března 2024.

Seznam doporučených odrůd   (12. 1. 2024)
Výsledky zkoušení odrůd cukrové řepy v roce 2023 uvádí tzv. zelená knížka, viz publikaci SDO 2023  (PDF 622 kB).

Muzeum cukrovarnictví v Dobrovici přivítalo 200 000. návštěvníka   (10. 1. 2024)
Jubilejního 200tisícího návštěvníka přivítala na začátku ledna Dobrovická muzea ve své expozici zaměřené na cukrovarnictví, řepařství, lihovarnictví a město Dobrovice, viz zde.