DĚDINA Martin, JEVIČ Petr, MĚKOTOVÁ Pavla
(Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v.v.i., Praha
)
Typické emise skleníkových plynů z pěstování cukrové řepy dle regionálního dělení podle NUTS 2
Typical Greenhouse Gas Emissions from Sugar Beet Cultivation Divided Regionally According to NUTS 2
The aim of the article is to compare greenhouse gas emissions from sugar beet production used for biofuel production in several NUTS 2 regions of the European Union and to assess the competitiveness
of sugar beet grown in the Czech Republic. There, greenhouse gas emissions from sugar beet production reach values in the range of 93–112 kg CO2eq/kg dry matter; in Germany the range is
68–102 kg CO2eq/kg dry matter, in Austria it is 109–124 kg CO2eq/kg dry matter and in France the range is 97–132 kg CO2eq/kg dry matter. The article also compares the values
of some input data for calculating emissions in various EU countries, such as the consumption of fertilizers for beet fertilization and fuels related to cultivation operations.
Cílem článku je porovnat emise skleníkových plynů z produkce cukrové řepy použité pro výrobu biopaliv v různých regionech NUTS 2 Evropské unie a posoudit konkurenceschopnost pěstované cukrové řepy v Česku.
Emise skleníkových plynů z produkce cukrové řepy dosahují v Česku hodnot v rozmezí 93–112 kg CO2eq/kg sušiny, v Německu v rozmezí 68–102 kg CO2eq/kg sušiny, Rakousku vvrozmezí
109–124 kg CO2eq/kg sušiny a ve Francii v rozmezí 97–132 kg CO2eq/kg sušiny. V článku jsou dále porovnány hodnoty některých vstupní dat pro výpočet emisí v různých státech EU, jako je spotřeba
hnojiv pro hnojení cukrové a pohonných hmot souvisejících s pěstitelskými operacemi.